Den regionálních potravin
- velikost písma zmenšit velikost písma zvětšit velikost písma
Liberecké náměstí Dr. E. Beneše zaplnily stánky s dobrotami. Pečivo, sýry, uzeniny, med, ale také pivo, mošty a limonády, měly jedno společné: byly vyrobeny u nás v Libereckém kraji.
Letos už po šestnácté uspořádal Liberecký kraj Den regionálních potravin, jehož smyslem je představit místní výrobky nejširší veřejnosti. Samozřejmě nechyběly ochutnávky a také doprovodný program.
V průběhu celého dne se na jevišti vystřídali hudebníci, vystoupil mimo jiné Martin Maxa nebo Bohuš Matuš, nechyběly soutěže o ceny a vaření z regionálních potravin s kuchařem Pavlem Vedralem. Ale především byla předána ocenění Regionální potravina Libereckého kraje, a to hned v devíti kategoriích. Na vítěze se můžete podívat v odkazu níže.
U většiny stánků prodávali své výrobky přímo farmáři a potravináři a já jsem si uvědomila dvě věci. Za prvé že je to přece jen jiný pocit, koupit si něco k snědku přímo od výrobce, když víte že jídlo necestovalo přes půl zeměkoule. A za druhé že aby tady ta pestrost potravin vyrobených v našem okolí zůstala zachována, je dobré podporovat naše regionální výrobce tím, že budeme jejich výrobky co nejvíce kupovat.
Jarmila Levko
https://jarmilalevko.cz/den-regionalnich-potravin#sigProId8f33629c35
Regionální potravina Libereckého kraje